Programul lunii martie la TM2023 si linii de finantare deschise pentru operatorii culturali

Programul lunii martie include expozitii, spectacole de teatru, tururi ghidate, recitaluri de poezie, ateliere si concerte simfonice.

Nu mai putin de 10 expozitii de exceptie sunt deschise in perioada urmatoare, iar organizatorii incurajeaza publicul sa-si puna evenimentele in programul cultural personal, vernisate cu ocazia Deschiderii oficiale TM2023, in urmatoarele perioade: Victor Brauner: Inventii si magie (17 februarie – 28 mai), Tu esti alt eu – O catedrala a corpului (17 februarie – 30 aprilie), Mircea Nicolae – Lucruri marunte, lucruri pretioase (17 februarie – 23 aprilie), Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului (17 februarie – 2 aprilie), Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creatie (17 februarie – 5 mai), Made up histories have long lives (17 februarie – 16 aprilie), Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului (17 februarie – 2 aprilie), Minitremu 10+ (17 februarie – 4 decembrie). Expozitia colectiva centrala Chronic Desire – Sete Cronica (17 februarie – 23 aprilie) poate fi vizitata in diferite spatii din oras: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timisoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” si Palatul Stefania. Instalatia de arhitectura Pepiniera – 1306 Plante pentru Timisoara va ramane deschisa pana pe 23 decembrie 2023.

Programul de tururi ghidate este construit in jurul expozitiei Chronic Desire – Sete cronica, dedicat diverselor categorii de public, precum: scoli (adaptat diferitelor categorii de varsta), familii si copii, companii. Tot in cadrul acestei expozitii sunt organizate tururi despre arta si ecologie, gandire critica si gandire vizuala cat si un spectacol de recitare si cuvinte rostite in acompaniament de muzica. Expozitia beneficiaza si de traduceri in limbi precum: romana, engleza, maghiara, germana, romani, sarba, ucraineana si limba semnelor romane, separat de cele mentionate anterior. Aceste tururi traduse au loc in fiecare weekend, gratuit. Pentru mai multe informatii despre program si spectacolul de recitare, accesati site-ul oficial TM2023.

Asociat expozitiei Victor Brauner: Inventii si magie, a fost creat un program de mediere care va include tururi ghidate, ateliere pentru copii, un program de weekend pentru familii, vizite in scoli si alte activitati menite sa introduca si sa explice viata si opera lui Brauner pentru diferite categorii de public. Acest program de mediere se va desfasura in perioada 15 martie – 26 aprilie 2023 – pentru mai multe detalii despre calendarul activitatilor, accesati site-ul oficial TM2023.

In ceea ce priveste artele spectacolului, in luna martie vom avea parte de noua spectacole de teatru:
– Orasul Paralel : Iosefin – Martin (ruta albastra) – 20 martie, orele 15:00 si 17:00, cartierul Iosefin;
– Orasul Paralel : Iosefin – Viki (ruta roz) – 20 martie 2023, orele 15:00 si 17:00, cartierul Iosefin;
– Orasul Paralel: Fabric – 21 martie, orele 18:00, cartierul Fabric;
– Zambara Kabarett – 20 martie, orele 19:00, teatrul Basca;
– Un barbat si mai multe femei, de Leonid Zorin | Sunlight Theatre – 24 martie, orele 19:30, Sala Multifunctionala a Consiliului Judetean Timis;
– Cargo Berlin – Timisoara – 31 martie – 27 mai, spectacol intr-un camion (biletele vor fi puse in vanzare curand).

Biletele se pot achizitiona de pe tm-t.ro, orasulparalel.ro si iabilet.ro.

In perioada 14-17 martie, Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, va sustine trei concerte la Timisoara:
– Concert simfonic extraordinar | Orchestra Radiodifuziunii din KÖLN (WDR) – 14 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara;
– Recital cameral | Membrii Orchestrei Radiodifuziunii din KÖLN (WDR) – 16 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara;
– Concert vocal-simfonic extraordinar – 17 martie, orele 19:00, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara.

Biletele se pot achizitiona de pe myticket.ro.

Pentru a fi la curent cu diversele evenimente culturale ce au loc in Timisoara, atat cele incluse in Programul Cultural TM2023, cat si alte activitati culturale, va punem la dispozitie o sursa de informare utila: newsletter-ul oficial TM2023. Acesta relateaza, saptamana de saptamana, ce se intampla pe plan cultural in Timisoara. Pentru abonare, consultati site-ul oficial TM2023.

Dorim, cu aceasta ocazie, sa va informam si despre programele de finantare pe care Centrul de Proiecte si Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis le pun la dispozitie celor interesati.
Programe de finantare oferite de catre Centrul de Proiecte Timisoara:

1. European Echoes„finanteaza proiecte care pun in valoare resursele culturale locale la nivel international si cresc prezenta operatorilor culturali, artistilor si produselor culturale internationale in Timisoara”.
Termen limita inscriere proiecte mici si medii – 15 martie, ora 16:00,
Termen limita inscriere proiecte mari – 22 martie, ora 16:00;

2. Grow Timisoara 2023„finanteaza proiecte culturale care pun in valoare diversitatea culturala locala, care dezvolta publicul si pun accent pe relatia dintre cultura si educatie si pe accesibilizarea continuturilor culturale, amplificand teme europene si relatii de colaborare culturala la nivel local, national si regional”.
Termen limita inscriere proiecte mici si medii – 15 martie, ora 16:00,
Termen limita inscriere proiecte mari – 22 martie, ora 16:00;

3. Inside Timisoara 2023 „incurajeaza propuneri de proiecte care dezvolta in continuare componente cheie active, cat si proiecte care adreseaza tematici si continuturi culturale dezvoltate anterior, in diversele etape ale Programului Cultural (in perioada 2016-2021), cu potential de continuitate si crestere”.
Termen limita inscriere proiecte culturale mici si medii – 15 martie, ora 16:00,
Termen limita inscriere proiecte culturale mari – 22 martie, ora 16:00.

Pentru mai multe informatii consultati site-ul oficial al Centrului de Proiecte Timisoara, categoria Finantari.

Programe de finantare oferite de catre Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis privind finantarea nerambursabila a proiectelor culturale menite sa contribuie la completarea si extinderea Programului cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023:

1. Theatre Artistic Excellence – isi propune promovarea celor mai importante productii teatrale contemporane, nationale si locale, evenimentele din cadrul acestuia urmaresc sa celebreze excelenta artistica in domeniul teatral.
Perioada de inscriere proiecte culturale: 20 martie – 10 aprilie 2023.

2. LoB2023+ – completarea si extinderea Programului cultural national «Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023», prin evenimente culturale diverse, cu rolul de a atasa cultura orasului, cu efecte tangibile asupra vietii, societatii si dezvoltarii infrastructurii.
Perioada de inscriere proiecte culturale: 20 martie – 10 aprilie 2023.

3. Bega – completarea si extinderea Programului cultural national «Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023», prin evenimente culturale diverse, care au drept scop conturarea Statiei ”Lumina peste granita” prin activarea malurilor Canalului Bega, zone mai putin accesibile publicului, dar si in piete publice, zone rurale si semi-urbane
din Judetul Timis.
Perioada de inscriere proiecte culturale: 29 martie – 18 aprilie 2023.

4. LightFest+ – Completarea si extinderea Programului cultural national «Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023», prin evenimente culturale diverse, cu rolul de a atasa cultura orasului, cu efecte tangibile asupra vietii, societatii si dezvoltarii infrastructurii.
Perioada de inscriere proiecte culturale: 29 martie – 18 aprilie 2023.

Pentru mai multe informatii, consultati site-ul oficial al Centrului de Cultura si Arta al judetului Timis.

Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de catre Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Linde Gaz Romania, Cramele Recas, Iulius Town

Broadcaster oficial: TVR