Instalatia Share, Tag or Dye Again, in cinci orase si doua tari in 2023

Share, Tag or Dye, proiectul derulat de Asociatia Fotografica Allkimik in colaborare cu Asociatia Culturala Marginal, revine cu o a doua editie intre martie – septembrie 2023 si cinci expozitii colective care vor avea loc atat in Romania, cat si in Spania, la Barcelona, in cadrul Experimental Photo Festival.

Proiectul Share, Tag or Dye Again (re)deschide discutia despre social media ca mediu de consum pentru arta si sondeaza cat timp petrec artistii promovandu-si lucrarile in aceste medii vs. timpul petrecut pentru creatie.

In 2022, Allkimik si-a propus sa democratizeze ideea de open call pentru artisti prin anularea uzualului proces de selectie, in urma caruia o buna parte dintre candidatii inscrisi sunt refuzati din motive care nu intotdeauna tin de calitatea propunerilor. Astfel, 204 artisti din 28 de tari au participat nediscriminatoriu la instalatia ce a transpus lucrarile inapoi in plan material, prin intermediul cianotipiei, o tehnica fotografica din sec. XlX. Vizitatorii au putut avea experienta unei retele sociale transpuse in spatiul fizic de la VAGon – spatiu in(ter)disciplinat / Atelierelor Malmaison.

Anul acesta, un nou apel a fost lansat in perioada 13 februarie – 2 martie, pe parcursul caruia 313 artisti din 34 de tari de pe 6 continente au inscris link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea unei noi instalatii colective care pune din nou intrebarea: in ce masura poate micul ecran contemporan, pe care il detinem cu totii, sa redea complexitatea unei lucrari de arta?

„In prima faza, social media ma inhiba foarte mult, pentru ca mi se parea ca a devenit o noua platforma in care sa te prezinti ca artist, ce nu are greutatea unei expozitii, dar e foarte aproape, poate chiar un pic mai complexa, şi atunci mi se parea ca trebuie sa fii foarte atent cu ce pui acolo, ca acolo ramane. Intre timp, a devenit pentru mine un spatiu in care primesc şi transmit idei, a devenit efectiv o platforma de dialog, iar asta a fost cheia in Share, Tag or Dye. Dincolo de temerea asta cu ce face social media, ce ne da sau ce ne ia, am putut face din tot demersul asta o mare platforma de colaborare.”, povesteste Sabina Suru, directorul artistic al Share, Tag or Dye (Again).

In egala masura, noua iteratie a proiectului implica si o componenta extinsa de cercetare si experiment, in colaborare cu Institutul National De Cercetare-Dezvoltare Pentru Textile si Pielarie, alaturi de Dr. Elena Badea, cu focus asupra unor adaptari ale cianotipiei pe o serie de materiale sustenabile, dezvoltate de institut.

In 2023, instalatia Share, Tag or Dye Again va putea fi vazuta intre 31 martie – 20 mai la Camera, din Cluj, urmand ca in luna iunie sa poposeasca in Timisoara, la Lapsus si Iasi, la Borderline Art Space, in iulie la Experimental Photo Festival din Barcelona si in septembrie la 2/3 galeria din Bucuresti. Vizitatorii fiecareia dintre expozitii vor avea ocazia de a experimenta cianotipia in cate un workshop deschis publicului, iar detalii despre desfasurarea acestora vor fi disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Share, Tag or Dye (Again) este un proiect cultural de promovare a artistilor romani, alaturi de artisti internationali, prin intermediul unui dialog transparent, extins si colaborativ. Mai multe informatii despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye se pot vedea pe website-ul Marginal.

Share, Tag or Dye este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri culturali: Alternative Photography, Experimental Photo Festival, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie, Lapsus, 2/3 galeria, Camera, Borderline Art Studio si VAGon – spatiu in(ter)disciplinat.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Viva FM, IQads, Ziarul de Iasi, TION, Cluj.com, Stiri de Timișoara, Agenda, Fashion Premium Magazine, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Propagarta, Igloo Magazine, Curatorial.

Pornit initial ca proiect antreprenorial de nisa, co-fondat de stefan Dinu si Alex Spineanu (fotografi si antreprenori), Allkimik si-a propus inca de la inceputuri, in urma cu peste 10 ani, sa sustina comunitatea pasionatilor si practicienilor (atat amatori, cat si profesionisti) de fotografie analog, alternativa si experimentala, prin cursuri si workshopuri, developare si print analog & alternativ, studio de ambrotipie si, mai ales, prin deschiderea unui spatiu creativ accesibil oricarei persoane interesate de acest domeniu tehnico-artistic – FotoHub (2009-2017). incepand cu 2020, echipei i s-a alaturat Sabina Suru (artist vizual si manager cultural), iar organizatia s-a restructurat in Asociatia Fotografica Allkimik, pornind impreuna o suita de proiecte care isi propun implicarea comunitatii artistice si a celei tehnico-fotografice, intr-o retea colaborativa, sustenabila si transparenta.

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.