Cea mai usoara metoda auxiliara de a ne curata dintii: dusul bucal

Multe persoane evita folosirea atei dentare in mare parte din motive ce tin de timp, de dexteritate sau pur si simplu li se pare dificil. Insa curatarea dintilor zilnic este esentiala, intreaga noastra sanatate orala depinde de acest aspect. Daca si tu te numeri printre cei care care nu folosesc ata dentara, atunci ar trebui sa te reorientezi spre dusul bucal. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile, iti spune care sunt avantajele acestei metode si cum se foloseste.

„In fiecare zi placa bacteriana se asaza pe dinti. Acest film subtire este responsabil atat pentru bolile paradontale, cat si pentru sensibilitatea dintilor. De aceea ai nevoie sa o inlaturi nu doar de pe suprafata dintilor, dar si dintre dinti si de la baza gingiei. Ata dentara este cea mai buna modalitate de a face acest lucru, insa daca nu o agreezi poti folosi cu succes si dusul bucal, care are avantajul de a curata mai eficient nu doar spatiile interdentale, ci inclusiv zonele de sub linia gingiei. Multi pacienti care folosesc acasa dusul bucal au mult mai putin nevoie de sedinte de detartraj si chiuretaj subgingival la cabinetul stomatologic”, explica dr. Andra Custura.

Dusul bucal a aparut in anii 60 si presupune irigarea gurii cu apa si functioneaza pulsand jeturi de apa cu viteza mare (pana la 40.000 de pulsatii pe minut) catre dinti si catre gingii, eliminand resturile alimentare si stimuland circulatia sangvina la nivelul gingiilor.

Exista spatii in gura la care accesul cu periuta dentara este chiar imposibil si ata dentara impreuna cu apa de gura sunt uneori insuficiente. Aceste locuri sunt reprezentate de ultimele masele, spatiile dintre dinti ( in special la dintii inghesuiti), de aparatele ortodontice, lucrarile dentare si coroanele pe implant. In aceste zone, unde este redus atat accesul cat si vizibilitatea, dusul bucal este singurul care poate curata mai bine.

„De-a lungul timpului s-au realizat numeroase studii care au examinat eficienta dusurilor bucale si intr-adevar s-a aratat ca sunt folositoare pentru control placii dentare la pacientii cu aparate dentare si afectiuni ale gingiei, inregistrandu-se mai putine sangerari in cazul celor din urma. Chiar si stomatologii folosesc dusul bucal in cabinet pentru a trata afectiunile gingiei. Atunci cand aceasta devine inflamata din cauza bacteriilor, tesutul se separa de dinte si se formeaza acele buzunare in care se colecteaza o placa bacteriana concentrata care se inflameaza si infecteaza. Folosirea dusului bucal si acasa de catre pacientii cu gingivita si boli paradontale a avut rezultate foarte bune, dar este indicat si in cazul de fumatorilor, gravidelor, diabeticilor, persoanelor care au diverse implanturi, aparate dentare, coroane dentare, punti si alte tipuri de proteze fixe. Ce trebuie sa mai stiti este ca dusul bucal nu inlocuieste periajul dentar sau ata dentara,ci este o metoda auxiliara foarte eficienta si usor de utilizat”, adaga dr. Andra Custura, clinica Andra Smile.

Cum se foloseste dusul bucal

Exista cateva indicatii extrem de simple si anume:

• Dusul bucal se foloseste inainte de periajul dentar, desupra chiuvetei.
• Se foloseste doar apa calduta, nu il folositi cu o presiune mare. Daca apare durere, reduceti presiunea sau temperatura apei.
• Se pozitioneaza ansa dusului bucal la 45 de grade in zonele dintre dinti si gingii si in spatiile interdentare. Primele miscari se vor face cu aparatul oprit pentru a va obisnui cu miscarea.
• Se incepe cu ultimele masele. Varful irigatorului se plimba de-a lungul liniei gingiilor, se sta mai mult intre dinti, intre bracket si dinte, intre lucrarile dentare si gingie.
• Dusul bucal se foloseste pe toate fetele dintilor.
• Nu va speriati daca apare o usoara sangerare gingivala in primele zile.
• Nu uitati sa folositi apa de gura la sfarsitul igienizarii sau chiar impreuna cu dusul bucal.

Cum alegi aparatul de dus bucal

Aparatele pentru irigari dentare pot fi electrice sau atasabile la robinet ori la dus. Aparatele electrice au de obicei buton de reglare a presiunii atat pe dispozitivul de baza cat si pe cel mobil (pe care il tineti in mana). Spre deosebire de aparatele electrice, cele atasabile la robinet nu se pot folosi decat cu apa de la robinet, iar presiunea este mai greu de controlat. Mai exista si alternativa aparatelor manuale (sub forma de seringa, tub sau sticluta de plastic), destinate curatarii subgingivale, care sunt mai portabile, insa in cazul carora presiunea este foarte redusa.

Bineinteles, dusul bucal nu va da nici un rezultat daca nu este folosit cu regularitate, si acest lucru este valabil pentru oricare proces de igiena orala, fie ca vorbim de periajul dintilor, curatarea limbii sau clatirea cu apa de gura. Chiar daca este folosit si o singura data pe zi, dusul bucal va va ajuta sa aveti gingii mai curate si mai sanatoase si lucrari si implanturi care vor dura mai mult si o respiratie mai proaspata in fiecare clipa.

Dr. Andra Custura iti poate raspunde si la mai multe intrebari la cabinetul ei, Andra Smile. Nu ezita sa-ti face o programare. Pentru mai multe detalii poti intra pe site www.andrasmile.ro