ALFABETAR, singurul proiect din Romania premiat la competitia internationala World Summit Awards 2021 - Young Innovators, categoria "Best Digital Content Solution"

ALFABETAR, platforma digitală pentru prevenirea și eliminarea decalajelor de literație la elevi (scris, citit și înțelegerea textului), a obținut premiul „Best Digital Content Solution”, la secțiunea „Learning & Education”, în cadrul World Summit Awards (WSA) – Young Innovators 2021.

Competiția, organizată la nivel internațional, premiază soluții digitale inovatoare cu impact social implementate în peste 180 de țări membre ONU.

„Suntem onorați de premiul câștigat de ALFABETAR la World Summit Awards 2021, una dintre competițiile valoroase pentru țările membre ONU. Pentru noi, aceasta este o confirmare că ALFABETAR este un instrument necesar pentru sistemul educațional din România, apreciat acum și pe plan internațional. Implementat împreună cu o echipă de specialiști și o comunitate de ONG-uri, platforma este o soluție digitală pentru una dintre problemele cu care școlile românești se confruntă: decalajele de literație. Astfel, oferim cadrelor didactice resursele de care au nevoie ca să poată lucra la clasă pentru a ridica nivelul de literație al elevilor din România”, a spus Silvia Toth, Director de Programe Educaționale la AVE România.

În România, conform testelor PISA realizate în 2018, 4 din 10 copii nu înțeleg ce citesc. ALFABETAR este o platformă digitală care are scopul de a susține cadrele didactice în demersul de reducere a decalajelor de literație la elevi. Platforma reunește resurse educaționale și de testare, iar echipei i s-a alăturat, de anul trecut, și Digital Nation, în calitate de partener de tehnologie. Organizația dezvoltă astfel platforma pentru a deveni un instrument cât mai ușor de utilizat, intuitiv și indispensabil cadrelor didactice din România. Digital Nation va construi o nouă versiune, bazată pe tehnici automatizate de coordonare și motivare pentru cei 1.000 de educatori din toată țara, care fac parte din comunitatea ALFABETAR. Conform estimărilor comune, acest demers va avea impact asupra a 20.000 de elevi din întreaga țară.

ALFABETAR, lansat în mai 2021, este coordonat de Edu Networks și dezvoltat împreună cu alte organizații non-guvernamental: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, InfinitEdu, Teach for Romania, BRIO, Asociația pentru Valori în Educație.

Proiectele premiate de World Summit Awards, categoria „Learning & Education”, sunt selectate conform unor criterii precum folosirea digitalizării și a tehnologiei pentru a oferi acces tuturor la educație, crearea de comunități interactive de e-learning, sprijinirea profesorilor să îmbunătățească actul educațional sau crearea unui context favorabil pentru transferul de cunoștințe și competențe. ALFABETAR răspunde tuturor acestor nevoi.

World Summit Awards este un sistem unic de premii, activ din 2003, care se desfășoară la nivel internațional în state membre ale Organizației Națiunilor Unite. Competiția premiază inovațiile digitale care au impact ridicat asupra comunităților locale din fiecare țară înscrisă. WSA este constituită sub forma unei platforme internaționale care reunește antreprenori sociali, lideri guvernamentali, reprezentanți ai mediului academic, start-up-uri și organizații care s-au remarcat prin proiecte extraordinare de tehnologie. Prin proiectele pe care le premiază, platforma contribuie și la atingerea celor 17 obiective de sustenabilitate trasate de ONU. Mai multe detalii despre Festivalul European al Tinerilor Inovatori, desfășurat la începutul acestei luni la Graz, în Austria sunt disponibile aici.

Despre alianța Edu Networks
Edu Networks este o alianță formată din 9 ONG-uri care lucrează împreună în 102 școli, pentru ca 48750 de elevi să vină cu drag la școală. Din acest program fac parte: Fundația Noi Orizonturi, Asociația OvidiuRo, Asociația InfinitEdu, Asociația Lectura și Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice România (ALSDGC), Finnish Teacher Training Center,  Școala de Valori, Romanian Business Leaders (RBL), iar programul este coordonat de către Asociația pentru Valori în Educație (AVE România).