Nu exista nutritionist care sa spuna ca a consuma peste este un lucru gresit. Dimpotriva.
Pestele se numara printre cele mai sanatoase alimente, fiind apreciat si pentru gust, dar si pentru multiplele sale beneficii. Indiferent daca este vorba de peste proaspat, congelat sau conservat. Sigur, cel mai la indemana este cel conservat, pentru ca te scuteste de lungul sir al operatiunilor de preparare, „efortul” limitandu-se la a deschide o cutie metalica. Si gura. Altfel spus, drumul catre placerea de a-l savura este scurt, extrem de scurt.
Daca este sa ne referim la cele mai nutritive si deloc costisitoare specii de peste, in fruntea listei stau sardinele. Excelenta sursa de proteine – esentiale pentru organism – sardinele sunt apreciate de toti iubitorii de peste. Bogata sursa de acizi grasi Omega-3, sardinele furnizeaza organismului si o serie intreaga de vitamine si minerale: B2 (cu rol in metabolizarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor), B3 (atat de necesara sistemului digestiv si celui nervos), B12 (esentiala pentru functionarea optima a creierului si formarea sangelui), D, calciu, seleniu si sodiu. Si apropo de calciu (natural in acest caz!), nu este deloc de ignorat contributia celui continut de sardine in mentinerea unui sistem osos sanatos.
Poate ca nu iti amintesti sa mananci peste atat de des pe cat ti-ai propus sa o faci, dar acum e momentul potrivit. A inceput Postul Craciunului si la fiecare sfarsit de saptamana, sambata si duminica, este permis consumul de peste! Si este si cel mai bun prilej sa te bucuri de calitatea exceptionala a conservelor EVA sardine in ulei vegetal sau in ulei vegetal cu lamaie. Apropo, te-ai intrebat vreodata de ce pestele, in general, se consuma cu lamaie? Pentru ca lamaia imbunatateste digestia, sa stii de la noi!
Pentru cei cu alte preferinte decat cele clasice – sa le zicem – mai exista si sortimentul EVA sardine in sos tomat. O combinatie de-a dreptul divina, in care micile sardine pescuite din Marea Adriatica par ca inoata in continuare, insa… in sosul de tomate. Continutului de vitamine si minerale al sardinelor i se mai adauga, in conserva, un beneficiu in plus: acela al licopenului si fierului cu care se pot lauda rosiile ajunse sos. Delicios!
Conservele se pot consuma ca atare, rapid, in aproape orice imprejurare, dar pot fi si ingredient al unor preparate mai mult sau mai putin elaborate. De exemplu, cele in ulei vegetal cu lamaie pot fi pasate si amestecate cu unt sau margarina (varianta pentru cei care tin post), adaugandu-li-se si un praf de piper alb macinat. Pasta poate fi servita pe felii de paine prajita, ca aperitiv.
De asemenea, se mai pot prepara gustoase si satioase salate, calde sau reci: cu cartofi si masline, cu paste, cu salata verde si branza feta (sau tofu, varianta pentru cei care postesc). Cat despre sardinele in sos tomat, doar un bot de mamaliga calda le lipseste si… gata-i masa!