5 mituri demontate care schimba tot ce stiai despre detergenti - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 
5 mituri demontate care schimba tot ce stiai despre detergenti

Detergentul este, de departe, cel mai popular produs de curatare a hainelor.

Il gasim in fiecare casa, sub diferite forme, cu diferite parfumuri sau proprietati. Insa cea mai mare batalie, zilele acestea, se da intre detergentul pudra si cel lichid. Aparut în anii '50, detergentul lichid si-a castigat o pozitie dominanta pe piata din America si iata ca inregistreaza cresteri semnificative si in Romania, unde a ajuns la aproape jumatate dintre utilizatori.

Gasim peste tot comparatii facute intre cele doua produse, doar ca nu toate sunt extrem de precise. Care este totusi adevarul? Analizam cele mai des intalnite 5 mituri care circula pe acest subiect:

Mitul 1: Detergentul pudra te ajuta sa economisesti bani
Cel mai popular mit este cel al costurilor. Atunci cand se fac astfel de afirmatii, insa, se ia in calcul doar pretul per incarcatura de detergent in masina de spalat, care la produsele de tip pudra este usor mai mic. Ceea ce nu se ia in calcul este consumul masinii de spalat si uzura acesteia. In plus, cercetarile stiintifice arata si ca acest tip de detergent lasa reziduuri in masina de spalat, ceea ce afecteaza buna functionare a acesteia. Detergentul pudra nu este eficient la temperaturi scazute si la programe scurte, lasand depuneri pe haine. Ceea ce inseamna ca trebuie sa folositi programe care consuma mai multe resurse. Per total, asadar, costul (aparent) mic al detergentului pudra mareste pe termen lung consumul de energie electrica si apa calda, generand costuri suplimentare cu intretinerea masinii de spalat. Ca sa nu mai adaugam si aspectul tesaturii hainelor, afectat in timp de detergentul pudra...
Verdict: Mitul 1 este fals!

Mitul 2: Detergentul pudra curata mai bine petele
Aici discutia este de amploare si depinde foarte mult despre ce fel de pete vorbim. In cazul rufelor albe, detergentul pudra are o putere de inalbire mai mare. Explicatia stiintifica este ca in compozitia acestuia se poate pune inalbitor fara clor, pe cand in cel lichid nu, deoarece devine instabil chimic. Pe de alta parte, in ceea ce priveste rufele colorate, detergentul lichid este de departe cel mai eficient. Folosindu-l nu riscati sa ramaneti cu depuneri albe pe hainele colorate. Bonus: este deosebit de eficient cu petele de grasime sau cele dificile, pentru ca are avantajul de a putea fi turnat direct pe pata, ceea ce ii creste considerabil puterea.
Verdict: Mitul 2 este fals!

Mitul 3: Detergentul lichid este mai bun pentru masina de spalat
Si cei mai mari critici ai detergentului lichid cad de acord asupra acestui subiect. Detergentul lichid nu prezinta riscul de a forma reziduuri in compartimentul de alimentare din masina de spalat si in interiorul acesteia. Cu mentiunea ca in timp se poate produce mucegai si miros neplacut, fiind necesara regulat o curatare amanuntita a masinii de spalat.
Verdict: Mitul 3 – Adevarat!

Mitul 4: Programele scurte/cu apa rece nu sunt eficiente, indiferent de tipul de detergent
Cei care spun asta probabil au incercat doar detergentul pudra. Este adevarat ca, la temperaturi scazute sau la programe scurte, dizolvarea acestuia nu se face in mod ideal. Lucrurile stau diferit in cazul detergentilor lichizi. Indiferent de temperatura apei sau de durata programului de spalare, acestia se dizolva rapid si actioneaza eficient pentru curatarea optima a hainelor.
Verdict: Mitul 4 este fals!

Mitul 5: Detergentul pudra poate provoca reactii alergice
De multe ori, daca detergentul nu se dizolva, pe haine raman acele depuneri albe pe care sigur le-ati observat si dumneavoastra. Acestea, pe langa aspectul inestetic, va pot afecta si in alte moduri. În contact cu ele, pielea dumneavoastra poate suferi o senzatie de mancarime foarte pronuntata si inrosire. De asemenea, la utilizarea detergentului pudra se creeaza un praf alergenic care, odata inhalat, poate provoca alergii ale tractului respirator. In cazul in care constatati astfel de reactii, este recomandat sa schimbati de urgenta produsul folosit.
Verdict: Mitul 5 - Adevarat!

Acum ca ne este mai clar ce este adevarat si ce nu, va recomandam sa gasiti produsul care se preteaza cel mai bine nevoilor dumneavoastra. Solutii sunt! ASEVI, de exemplu, are doua variante de detergent lichid, Asevi Max Eficacia si Asevi Max Actif (ambele disponibile pentru 31 & 47 spalari), cu care masina dumneavoastra de spalat ar face o echipa pe cinste.